Miksi ja miten opetella pysähtymään?

Mitä pysähtyminen on? 

Olet ehkä kuullut tarpeesta hiljentää, rauhoittua ja pysähtyä. Kenties sanat

meditointi ja jooga ovat tuttuja, mutta tuntuvat jotenkin kaukaisilta, vaikeilta. Ne eivät ehkä tunnu omilta ja pohdit ehkä osaatko tehdä niitä “oikein”.

Minäpä kerron sinulle iloisen uutisen: jokainen ihminen osaa pysähtyä, eikä siihen vaadita mitään erityisiä taitoja. Oikeastaan siinä on parasta se, ettet voi tehdä sitä väärin! Pysähtyminen on tekemisen tai ajatusten mukaisen toiminnan keskeyttämistä.

Se tarkoittaa sitä, että lopetat sen mitä juuri olet tekemässä. Toinen tärkeä asia on, että lopetat sen omasta tahdostasi, koska haluat pysähtyä. Voit tehdä pysähtymisen maaten, istuen, kävellen tai vaikka tanssien.

Pähkinänkuoressa pysähtyminen tarkoittaa irtipäästämistä siitä toiminnasta tai ajatuksesta joka sinulla juuri nyt on.

Mitä pysähtyminen ei ole? 

Mielikuvat pysähtymisestä saattavat viedä sinut lotusasennossa istuvan mietiskelijän äärelle, joka tyhjentää mielensä. Pysähtyminen ei kuitenkaan tarkoita mitään tiettyä tapaa tai metodia. Pysähtymisen taito on sinulla, sisäsyntyisesti.

Pysähtyminen on sinulle aina mahdollista, aina läsnä, aina olemassa, aina saatavillasi. Se ei vaadi sinulta mitään, ei minkään mielentyhjentämisen metodin hallitsemista, ei liikesarjaa, ei tiettyä asentoa eikä jotain tiettyä tapaa toteuttaa se.

Pysähtyminen ei ole suorite, ei vaatimus eikä jokin itsesi ulkopuolella oleva asia. 

Miksi pysähtyminen on niin vaikeaa?

On meitä, joille pysähtyminen on vaikeaa. Olemme tottuneet olemaan jatkuvasti menossa, kalenterit täynnä, puuhastelemaan kotona yhtä ja toista ja roikkumaan somessa. Olemme unohtaneet olemisen, itsen äärelle pysähtymisen tärkeyden ja kaiken sen hyvän, jota se meille antaa.

Mieli ei tarvitse pysähtymistä omasta mielestään, koska on vielä tämä ja sitten tämä ja tuo… Keho tarvitsee, hermostomme tarvitsee sitä, ja mielikin voi oppia siihen ja kokea, kuinka hyvää se tekee.

Mitä vaikeampaa pysähtyminen on, sitä enemmän sitä tarvitsemme. Voi olla vaikea pysähtyä jos on mennyt jo pidemmän aikaa toimintamoodissa, itseään karkuun juosten. Oheistoiminnat, puuhastelu, pitää meidät “kiireisinä”, jotta emme pysähtyisi, jotta emme kohtaisi sisäistä maisemaamme, sisäistä todellisuuttamme. 

Mihin pysähtyminen vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on?

Ensimmäinen, ja mielestäni kaikista tärkein asia on, johon pysähtyminen vaikuttaa on se, että kuulet itseäsi paremmin. Pääset kuulostelemaan omia tunteitasi ja tarpeitasi.

Kyllä, alussa tämä voi olla tosi pelottavaa, jos pysähtyminen ei ole sinulle tuttua. Ei hätää, pienin askelin pääset eteenpäin. Voit pysähtyä aluksi ohjatulla tavalla, ja sinulle sopivaan tahtiin kehittää taitoa itsesi hyväksi.

Elämässä on tarkoitus oppia uusia asioita ja lupaan, että tämän pienen asian opettelu todella muuttaa elämäsi! Itsen äärelle pysähtyminen vaikuttaa autonomiseen hermostoon, eli tuo kehomme takaisin palautumistilaan, jossa kudoksemme uusiutuvat, sydämen syke laskee, hengitys syvenee ja kehomme rentoutuu kokonaisvaltaisesti.

Hermoston rentoutuminen muuttaa ajatteluamme ja harjoittelun seurauksena alamme tuntea turvaa, luottamusta ja kannattelua. Pysähtyminen uudistaa, palauttaa ja eheyttää meitä kokonaisvaltaisesti. Sinulla on mahdollisuus opetella uudenlainen tapa olla, jotta voisit paremmin. Rakasta hermostoasi niin se rakastaa sinua takaisin! 

Kokeile pysähtymistä tämän pienen harjoitteen kautta:

Voit pysähtyä tämän harjoituksen avulla.Tätä ei voi tehdä väärin. Lue teksti hitaasti, tunnustellen. Voit pysähtyä niin monta kertaa kuin on tarpeen. Kiireen voit jättää tähän. 

Nouse seisomaan. Tunne jalkasi maata vasten. Kohdista katseesi pehmein silmin siihen, mitä juuri nyt näet edessäsi. Katsele sitä uteliaasti, kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa. Tutki sen muotoja, värejä, olemusta. 

Tuo huomio omaan hengitykseesi, tarkkaile miten se kulkee tässä hetkessä, muuttamatta sitä millään tavalla. Hengitätkö suusi vai nenäsi kautta? Jännitätkö vatsaasi? Ovatko hartiasi jännittyneet? Kokeile, voitko antaa kehosi rentoutua, juuri sen verran kuin tässä hetkessä tuntuu tarpeelliselta. Tunne, kuinka vahvat jalkasi kannattelevat koko kehoasi. Vatsasi ja hartiasi voivat vain olla.

Hengityksesi voi vain olla. Tunne uudelleen jalkapohjasi maata vasten. Tuo huomio polviin. Reisiin. Lopulta lantion alueelle.

Tuo vielä huomiosi käsiisi, kämmeniisi ja sormiisi. Voit hieroa käsiä yhteen kevyesti, kuin pesisit niitä lämpimällä saippuavedellä. Voit katsoa käsiäsi samalla, huomata niiden muodon, huomata miltä iho tuntuu. Samalla kun hierot käsiäsi kevyesti, havainnoi hengitystäsi. Tunne jalkasi maata vasten.

Kiitä vielä itseäsi tästä hetkestä. 

Mitä huomaat omassa olotilassasi? 

Pysähtymistä viikkoosi,

dt Kaisa

Duuniterkkari Kaisa, itsetuntemus-ja muutosvalmentaja, FM.
Scroll to Top