Miten tunteet ja niihin suhtautuminen vaikuttavat hyvinvointiisi?

Mitä tunteita on olemassa?

Tunteet ovat meille kaikille ihmisille yhteisiä. Tilanteet, joissa niitä koemme ovat yksilöllisiä. Tunteita voidaan hahmottaa kuuden biologisen tunteen avulla, jotka ovat ilo, yllätys, pelko, inho, suru ja viha. Näiden kuuden perustunteet alle voidaan luetella kaikki muut tunteet.

Tärkeitä sosiaalisia tunteita ovat häpeä ja syyllisyys, jotka viriävät suhteessa toisiin ihmisiin. Tunteiden hahmottaminen, nimeäminen ja määrittely auttavat meitä tulemaan tietoisiksi niiden olemassaolosta ja täten tunnistamaan ja sallimaan niitä itsessämme. 

Miten elää aggression kanssa mielekkäästi?

Tiesitkö, että tunteet tulevat ja menevät?

Mikäli tunnetta vastustaa tai sitä välttelee, se kasvaa suuremmaksi ja vaatii äänekkäämmin huomatuksi tulemista. Tunne alkaa vallata tilaa ja käyttämään energiaasi.

Itselleni pienten lasten äitinä kaikista vaikein tunne oli kolme vuotta sitten viha ja sen käyttäminen rajojen vetämiseen. Viha on tunteena valtavaa energiaa kehossa, jota en osannut itsessäni kannatella. Päädyin sallimaan kaikkea, jäädyttämään vihaenergiani.

Minulla ei ollut myönteisen aggression taitoja, vaan oma kokemus ja käsitys vihasta oli, että se oli tuhoavaa, räjähtävää luonteeltaan. Tuhoavasta aggressiosta käsin en halunnut toimia lasteni kanssa.

Vuosien varrella olen opetellut pikkuhiljaa sallimaan itsessäni vihan eli aggression tunnetta, löytämään sille kohteen menneisyydestä ja ottamaan sitä käyttööni rajojen vetämisessä ja etenkin itseni arvostamisessa. Kun arvostan itseäni ja osaan asettaa rajoja sopivassa suhteessa, kasvatan hyvinvointiani.

Kun tukahduttaa yhtä, tukahduttaa kaikkia…

Tunteet ovat kaikki yhteydessä toisiinsa, sillä tukahduttamalla yhtä tunnetta muistakin tunteista katoaa sävyt. Tukahduttamalla vihaa, tukahdutin myös iloa, naurua ja elämänmyönteisyyttä. Meissä kaikissa on kaikki tunteet.

En pidä tunteiden jakamisesta hyviin ja huonoihin tunteisiin, negatiivisiin ja positiivisiin tunteisiin, sillä kaikki tunteet ovat syvimmältä luonteeltaan neutraaleja. Tunteet ovat viestintuojia, joita kuuntelemalla opimme kuulemaan sitä, mikä meille on hyväksi

Opitut suhtautumiset, asenteet ja sosiaaliset kaavat tekevät joistakin tunteista, kuten vihasta, vaikeamman. Pienestä pitäen opetamme lapsillemme, että on väärin lyödä, rikkoa ja satuttaa. Muistammeko ja osaammeko opettaa toisenlaisia tapoja tilalle lapselle ilmaista omaa aggressiotaan? 

Mitä tunteen tukahduttaminen aiheuttaa?

Tukahduttamalla, välttelemällä jotakin tunnetta annamme tunteelle paradoksaalisesti enemmän tilaa omassa elämässämme. Tunne jää leijumaan ympärillemme, aina vaan vahvistuen ja kasvaen.

Kun estämme tunteen luonnollisen virtauksen, se jää jumiin. Saattaa tapahtua niin, että alamme määritellä itseämme tunteen kautta. Minä olen surullinen. Minä olen surullinen ihminen. Sen sijaan, että tunne saa viritä, saavuttaa huippunsa ja sitten laantua, eli läpikäydä prosessin meissä, jonka kesto on puhtaimmillaan vain 90 sekuntia, se jääkin pysyväksi olotilaksi. Seuralaiseksi, joka kulkee mukana päivästä, viikosta ja jopa kuukaudesta toiseen. 

Miten helpottaa tunteiden virtaavuutta? 

Lääkkeeksi tähän toimii tunteiden normalisointi, tunnetaidot. Tunteiden tunteminen turvallisessa vuorovaikutussuhteessa ja niiden läpieläminen. Usein juuri ne tunteet, joita ei lapsuuden kodissamme pidetty sopivina, ovat niitä vaikeimpia hyväksyä itsessään aikuisiällä. Tunteen tunteminen vapauttaa. Tunteen välttely, tukahduttaminen pitää vankina. Tunteet ovat elämän suola, etikka ja sokeri. 

Tässä sinulle pieni harjoite tunteiden työskentelyn avuksi:

Ota hetki aikaa ja kysy itseltäsi: 

Mitä tunteita sinä annat itsellesi luvan tuntea?

Mitä tunteita sinun on vaikea itsessäsi hyväksyä?

Mitä kolmea tunnetta tunnet arjessasi eniten?

Mitä kolmea tunnetta haluaisit tuntea?

Lue lisää tunnetaidoista ja tunteista täältä: 

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/tunteet-ja-tunnetaidot/

Tunnetaidot
Scroll to Top