Mitä itsensä johtaminen tarkoittaa?

Itsensä johtaminen on oikea trendi-ilmaus. Google haussa se tuottaa 870 000 tulosta. Osumat sisältävät valmennuksia, artikkeleita ja kirjallisuutta. Itsensä johtaminen alkaa vaikuttaa asialta, jota todella tarvitaan.

Mistä oikein on kyse ja mitä on itsensä johtaminen

Miellän käsitteen osaksi itsetuntemusta, käsitystä siitä kuka minä olen ja minkälaiset asiat ovat minulle tärkeitä. Tästä varmasti kaikki lähtee. Sen kalibroimisesta, missä minä olen ja mihin haluan kulkea.

Kun tähän kalibroitavaksi otetaan eri elämän osa-alueita, kuten työ, ihmissuhteet, hauskanpito, henkinen kasvu ja vaikka raha, saadaankin paletista jo huomattavasti moniulotteisempi ja värikkäämpi. Vain muutos on pysyvää, joten kalibrointia tarvitaan usein. 

Miten minä johdan itseäni ja mistä osista johtaminen koostuu?

Minulle itseni johtaminen tarkoittaa sitä, että kuljen itseni rinnalla määrätietoisesti siihen suuntaan, johon haluan kulkea. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vien perheen pienet päivähoitoon aamulla. Kuulostelen hetken itseäni kotiin palattuani; mikä on se asia, jonka haluan ensimmäiseksi tehdä?

Usein se on aamiaispöydän siivoaminen, pirtin siistiminen tai tietokoneen avaaminen. Joskus se on oman hetken ottaminen heti aamusta, venyttely, liikkuminen ja kehon syvempi kuuntelu. Siitä päivän askareet muotoutuvat joka päivä erilaiseksi yhdistelmäksi kotiaskareita perheemme hyväksi sekä opetusta, valmennuksia ammattini puolesta. Tärkeät asiat ovat ytimessä; oma hyvinvointi, perhe ja työ.

Perheenäitinä se on myös laajemman kokonaisuuden hahmottamista, mielessä pitämistä. Lasten asioiden, ruuanlaiton, siivouksen ja yhteisten asioiden johtamista, yhdessä puolisoni kanssa. Maatilan emäntänä se ulottuu eläinten hoitoon ja hyvinvointiin, tilojen suunnitteluun ja käyttöönottoon ja kesäisin omatarveviljelyyn. 

Toivon edellä esittämäni myötä tuovani selväksi sen, että jokaiselle itsensä johtaminen tarkoittaa eri asioita. On erilaiset elämäntilanteet ja erilaiset elämänpolut. Tämän lisäksi on yhteisiä asioita, jotka me kaikki jaamme, joihin me kaikki voimme samaistua ja saada lisää virtaa ja voimaa omaan päiväämme. Niiden avulla voimme saada lisää selkeyttä, suuntaa ja merkityksellisyyttä. 

Minulle itseni johtaminen on yhteyttä itseeni, läsnäoloa tässä ja nyt. Se on huolta pitämistä omasta luovuudestani, elämän virrasta, jotta se saa virrata vapaasti vahvistaen hyvää oloani. Pysähtymällä, kuulostelemalla ja tuntemalla saan yhteyden itseeni. Mitä minä juuri nyt haluan?

Se on myös käytännön tekoja, toimijuutta, päättäväisyyttä. Myönteisen aggression valjastamista elämäni höyryveturiksi, joka vie asioita eteenpäin. Haluaisin sen olevan myös unelmointia, suunnittelua ja visiointia. Tämä on se osa, jota vielä harjoittelen. 

Yhteinen taika, joka toimii!

Pysähtyminen, itsen kuulostelu on taika, joka tässä toimii. Pienen pieni tauko ajatuksista, hetken hengähdystauko, hetki oman kehon äärellä. Hetken irtipäästö siitä, mitä juuri ajattelen tehdä seuraavaksi ja keskittyminen siihen, mikä on tässä koko ajan läsnä, ilman että teen sen eteen yhtään mitään.

Hengitys. Sydämen lyönnit. Verenkierto. Ruuansulatus. Kaikki tämä ja tuhat muuta elintoimintoa toimivat joka sekunti täydellisellä tavalla sinua varten. Tämän ihmeen todistaminen, vain hetkeksi, saa sisäisen kalibrointisi käyntiin ja auttaa sinua muistamaan kalibroinnin avainkysymykset: Missä minä olen ja mihin haluan kulkea? 

Harjoitus: 

Kun seuraavan kerran otat kahvia tai teetä, katsele miten kuuma höyry nousee hiljalleen mukista. Pysähdy hetkeksi ja seuraa höyryn liikkeitä. Tuo kuuma juoma nenäsi alle ja nuuhkaise miltä se tuoksuu. Tunne lämmin kuppi käsissäsi ja anna lämmön valua joka puolelle kämmeniä ja sormia. Ota varovasti hörppy juomasta ja makustele, miltä se maistuu suussa. Ensimmäinen hörppy tätä juomaa. Tuo huomio kehoosi, omaan hengitykseen ja katsele hitaasti ympärillesi. Mikä on juuri nyt sinulle tärkeää? 

Kaisa Karjalainen, itsetuntemus-ja muutosvalmentaja, FM.

Scroll to Top